Notícies

Agència de l’Habitatge de Catalunya: “S’ha d’impulsar la promoció d’habitatge social públic i privat”

per Neus Jordi,

El Barcelona Urban Clúster (BUC) ha organitzat avui un esmorzar col·loqui amb el director de l’Agència de l’Habitatge de  Catalunya, Jaume Fornt, sobre les polítiques d’habitatge com “un dels puntals de l’estat del benestar”, en paraules de Fornt.

Durant l’acte, al qual han assistit uns 25 membres del clúster, el responsable d’habitatge de la Generalitat de Catalunya ha parlat de les polítiques  socials d’accés a l’habitatge, incloent ajudes al lloguer, ajudes urgents per fer front a desnonaments -per a les quals l’Agència rep 100 peticions mensuals- i subvencions al tercer sector que ajuda a la població en risc d’exclusió residencial.

En aquest sentit, Fornt s’ha referit a la nova llei 4/2016, de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial. Entre aquestes mesures, s’inclouen l’obligació de re-allotjament per part de les entitats financeres, la mediació per a situacions de sobre-endeutament i l’expropiació temporal d’habitatges buits.

El parc públic d’habitatges de Catalunya destinat al lloguer social (d’uns 200 euros al mes) és de 14.000 unitats, un nombre “limitat” segons Fornt, i per incrementar-lo es porten a terme diverses accions, com el dret de tanteig i retracte sobre l’execució d’una hipoteca i diversos acords amb les entitats financeres.

Una altra de les línies d’acció de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya són les ajudes a la rehabilitació i la inspecció  tècnica d’edificis, que ara es pretén incentivar mitjançant una nova campanya.

El director de l’Agència de l’Habitatge ha fet èmfasi en la necessitat de posar noves llars a disposició de la població, per les perspectives demogràfiques, bàsicament per l’emancipació de la generació del baby-boom i perquè cada vegada les unitats familiars són més petites.

Amb aquest objectiu, es pretén impulsar la promoció  d’habitatge social tant públic com privat. “Hi ha reserves de sòl per cobrir aquestes necessitats, i el que hem de fer és produir habitatge de lloguer, no de compra, habitatge que amb alguna ajuda addicional es pugui llogar un 25% més barat que el preu de mercat, és a dir, al voltant dels 460 euros mensuals”, ha dit Fornt, que a preguntes dels membres del BUC ha aclarit que “segurament es podrà obrir una línia de finançament per fer promoció d’habitatge social de lloguer”. Recórrer al parc d’habitatges de les entitats financeres i mobilitzar el parc privat que està desocupat són les altres mesures que es contemplen per fer front a aquestes necessitats.

Comentaris


Per a comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Subscriu-te al newsletter
Contacte
Barcelona Urban Clúster
C/Tusset, 23-25, 4º Planta.
Barcelona 08006.
+34 93 419 48 86
Segueix-nos