Notícies

El model de negoci d’èxit d’Airbnb

per Neus Jordi,


Els associats del Barcelona Urban Clúster (BUC) han tingut l’oportunitat avui d’escoltar, en un exclusiu esmorzar col·loqui celebrat al Círculo Ecuestre de Barcelona, les claus del model de negoci d’Airbnb, en paraules del seu director general a Espanya, Arnaldo Muñoz. La xerrada s’ha celebrat sota el títol "Airbnb, una empresa en constant disrupció", i ha estat presentada pel president del BUC, Joan Pla.

El portaveu de la coneguda plataforma de lloguer de pisos, apartaments i cases per a temporades curtes ha repassat les xifres de creixement de l’empresa, que ara per ara conté 4 milions d’anuncis en tot el món, i 24.000 a la ciutat de Barcelona. El 96% del negoci es concentra en lloguer d’allotjaments, i el 4% restant a altres àrees, per exemple les experiències, que es van llençar de forma pionera a Barcelona fa uns mesos, arrel de l’adquisició d’una start-up.

L’any 2014 16 milions de viatgers van utilitzar els serveis d’Airbnb, mentre que aquest any es preveu que siguin 160 milions, en un total de 65.000 ciutats de pràcticament tot el món (excepte Corea del Nord i Iran). En paraules d’Arnaldo Muñoz, “el motiu d’aquesta escalada és la bona experiència de l’usuari, que és el que porta al boca orella”. Una altra de les claus, segons ell, és la fiabilitat i garantia que ofereix la plataforma a l’amfitrió.

El perfil de l’usuari típic són millenials (que ho són o pensen com ells), i destaca el gran percentatge de la ciutadania que utilitza Airbnb com a viatger o amfitrió: més d’un 26% a París. A Barcelona, aquesta xifra l’any passat era del 8%, i aquest 2017 s’espera que sigui entorn de l’11%.

Sobre els conflictes amb l’Ajuntament de Barcelona, Muñoz ha recalcat el tarannà dialogant d’Airbnb: “Volem conversar amb totes les administracions, i el fet és que el 80% de la població es declara molt favorable a l’economia col·laborativa. El 50% de la gent que publica un anunci a la nostra plataforma ho fa per poder arribar a finals de mes, per poder pagar la hipoteca, i té llogat l’allotjament una mitjana de cinc nits al mes. Ara mateix a aquests usuaris a Barcelona no se’ls està reconeixent un dret, que sí tenen altres ciutadans per exemple de París. En un territori que viu del turisme, creiem que és del tot necessari que hi hagi un marc jurídic que reguli aquesta activitat, que es reconegui una forma de negoci turístic que tant ha crescut”.

Quant a la pujada de preus dels lloguers que segons alguns ha provocat la irrupció d’aquest model de negoci a la ciutat, el director general d’Airbnb a Espanya ha insistit en què des de l’empresa ja s’hi ha posat límits, per exemple mitjançant la retirada de 1.300 anuncis (un 33% de la seva oferta) del barri de Ciutat Vella aplicant la normativa “one guest one home”, perquè “hi havia massa pressió”. A altres ciutats també s’han aplicat límits, per exemple en el número de dies en què l’allotjament es pot oferir en lloguer.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Subscriu-te al newsletter
Contacte
Barcelona Urban Clúster
C/Tusset, 23-25, 4º Planta.
Barcelona 08006.
+34 93 419 48 86
Segueix-nos